Osmanlı Devleti zamanında Burla Hatun, Ermeni işgalinden sonra ise Berne Köyü. 1516 yılında Yavuz Sultan Selim'in komutanlarından Bıyıklı Ahmet Paşa , Bayburt çevresini fethetmiştir.Bu fetih sırasında Balca Köyü'de Osmanlı hakimiyeti altına alınmıştır. Fetihten sonra Bayburt Sancak, Balca Köyü ise askeri bir üs haline getirilip Müdürlük halini almıştır. Etrafında ki 12 köy Balca'ya bağlanmıştır. Köy ilk kurulduğunda askeri bir üs amacıyla kurulmuş olup ,buradan geçen kervan yolunun güvenliği amaçlanmıştır. İlk kurulduğunda 6 haneden oluşan köy zamanla büyümüştü.
Şu an 100 hane civarındadır. ilk kurulduğunda köyün ismi "Burla Hatun"dur. (Bu ismin hangi sebeple verildiğini bilemiyoruz)Ermeni ve Rus işgali sırasında köyün ismi "Berne" olarak değiştirilmiştir. Berne ismi burayı işgal eden Ermeni birliklerinin komutanının isminden gelmektedir. Cumhuriyet ilan edildikten sonra Bayburt'taki köy isimleri değiştirilmiş ve yeni isimler verilmiştir. Köyümüzde bundan nasibini alarak, çok ve kaliteli "Bal" üretildiğinden dolayı "Balca ismi verilmiştir. Ancak köylere isimler verilirken bazı kriterler dikkate alınmadığından (genelde ya saçma sapan ya da alakasız isimler verilmesi dolaysıyla) halk hala eski isimleri kullanmakta ısrar etmektedir. Bu yüzden Ermeniler" buralar bizim toprağımız ,bakın hala bizim isimleri kullanıyorsunuz" demektedirler. Devletimizin buna bir çözüm üretmesi gerekmektedir.
BALCA KÖYÜ COĞRAFYASI
Şehir merkezine 12 km uzaklıktadır. Köy kuruluş yeri olarak dağın yamacına kurulmuştur.Bunun sebebi hem savaş zamanında savunmasının kolay olması (eskiden askeri açıdan), hem de köyün altından geçen su kaynağının olmasıdır. Köy Bayburt'tun güneyine düşmektedir. Denizden yükseltisi yaklaşık 1650 m civarındadır.
BALCA KÖYÜ EKONOMİSİ
Ekonomi büyük oranda Tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Yine inşaat sektöründe de önemli miktarda iş gücü mevcuttur. Önceleri hayvancılık ileri düzeydeyken zamanla bu oran azalmıştır.Mesela 10 - 15 sene önce köyde yaklaşık 4000-5000 civarında koyun varken , bugün bu oran 250'ye düşmüştür. Hayvancılığın 15 yıl içinde neden bu kadar hızlı ve kontrolsüz azaldığının dikkate alınması ve incelenmesi gerekmektedir.
Çünkü Bayburt'taki insanların geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Eğer bunlarda azalma olursa insanlar iş umuduyla büyük şehirlere akın edecek, buda karmaşıklık ve çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Teorisyenlere göre bile gelecekte Tarım devletleri ayakta kalacak ,diğer devletler ya bağımlı hale gelecek ya da ortadan kalkacaktır. Ülke olarak 15 - 20 yıl önce Dünya'da kendi kendine yeten 8 devletten biriyken , ne oldu birden bire dışa bağımlı hale geldik. Bu böyle giderse Doğu'dan batıya göç hız kazanacak ve zamanla çeşitli olaylara (kültür çatışması, mafya organizasyonları, yer işgalleri) sebep olacaktır
MUHTARLIK
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009- Ömer AYDEMİR
2004 - Rahim AKKUŞ
1999 - Hanefi KARADAĞ
1994 - Yavuz YILDIRIM
1989 - Yavuz YILDIRIM
1984 - Yusuf YILDIRIM
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır.
Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Ayrıca köyümüzün içi şuan parke (kaldırım Taşları ) ile döşenmiştir ve elektirik direkleri değiştirilerek ağaç direkler yerine demir direkler yerleştirilmiştir